Kentsel Dönüşümde kira yardımı aylık 500 TL' - Kayaşehir İstanbul

6 Ekim 2024 - 22:49

Kentsel Dönüşümde kira yardımı aylık 500 TL’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bir hafta önce başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili olarak “Vatandaşımızın yüzde 90 talebi var.

Son Güncelleme :

27 Kasım 2012 - 12:20

Kentsel Dönüşümde kira yardımı aylık 500 TL’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bir hafta önce başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili olarak “Vatandaşımızın yüzde 90 talebi var. Kentsel Dönüşümde kira yardımı ayda 500 TL civarında kira yardımı yapacağız. Toplam rakam, bir buçuk yılda yaklaşık 9 bin TL’ye denk geliyor” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 5 Ekim Cuma günü İstanbul, Esenler‘de düzenlenen törenle resmi olarak başlayan kentsel dönüşüm sürecini NTV canlı yayınında değerlendirdi.

Kentsel Dönüşüm kira yardımı

Bayraktar, “6.5 milyon konutu yenilememiz gerekiyor. İlk etapta gönüllü olan vatandaşların evi yıkılıyor. Vatandaşımızın yüzde 90 talebi var. Riskli evini kendi rızası ile boşaltanlara evini alana kadar kira yardımı yapacağız. Ayda 500 TL civarında, bu biraz az olabilir biraz fazla olabilir. Toplam rakam 1.5 yılda yaklaşık 9 bin TL’ye denk geliyor” ifadesini kullandı.

Bu süreçte evini boşaltıp belediye ve TOKİ konutlarından ev alanlara kredi desteği vereceklerini de ifade eden Bayraktar, “Evini boşaltıp gidip belediye konutlarında, TOKİ konutlarından ev alanlara kullandıkları kredide faize 5 puan destek vereceğiz. Yüzde 9 faiz veriyorsa yüzde 5’ini biz vereceğiz kendisi 4’ünü verecek. İşyerlerine 4 puan vereceğiz. İnşallah faizleri 7’lere filan düşürürken ve 7’sini de biz verirsek vatandaş faizsiz alacak neredeyse. Bu yönetmelik çıktı ve bu iş için kaynak üretmeliyiz. 2023 yılına kadar bu işi dalga dalga, etap etap yapacağız” dedi.

Kentsel Dönüşümde kira yardımı

Dönüşüm sürecinde 400-500 milyar liralık maliyeti özel sektörün karşılayacağını, Bakanlık olarak işin koordinasyonunu yapacaklarını belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

“75 noktada kentsel dönüşüm başladı. 6600 civarında ev var, 1000 küsurda işyeri var. Sadece Çekmeköy’de patlama ile yapılan yıkımlar tamamlandı, enkazları kaldırılıyor. Diğer yerlerdeki yıkımlar devam ediyor. Dalga dalga bu Türkiye’de çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu vilayetlere ve fay hattı üzerindeki yerlere öncelik vererek başlamak üzere ve rızası olan insanlarımızdan başlamak üzere bu kentsel dönüşümü yapacağız.

6300 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yasasının özü insanlarımızın canını korumaya yönelik bir yasadır. Biz bu yasayla vatandaşımıza yardım edecek kredi yönünden kira yönünden yasal düzenlemeler yönünden biz ‘sana yardımcıyız sen kendi evini kendin yık kendin yap’ diyoruz. Vatandaş bütün desteğe ve ikazlara rağmen yıkmazsa biz o riskli evi yıkmak zorundayız.

Ev çok sakatsa zaten onu mühürleriz, boşaltırız. Onun dışında biz gönül rızası olmayan hiçbir vatandaşımızın evini yıkmayacağız. Şu anda vatandaşımızın yüzde 90 rızası var. Burada rantsal dönüşüm yok. Biz kimsenin evini yıkmıyoruz, aksine evini yapıyoruz.

Uşak’ta 1.5 sene evvel dere kenarında evler vardı; yıktık, bugün teslim ettik. Şu anda Türkiye’de gerek TOKİ eliyle gerek belediyeler eliyle mesela Gaziantep’te Şehinbey Belediyesi kendi eliyle dönüşüm yapıyor. Esenler Belediyesi, Kartal Belediyesi bunları yapıyor, daha birçok belediye var. Bugün 265 noktada kentsel dönüşüm projesi var. 146 noktada kentsel dönüşüm devam ediyor.

Bu zor bir süreç. Dönüşüm kapsamında 400-500 milyar liralık maliyeti özel sektör karşılayacak, Bakanlık olarak işin koordinasyonunu yapacağız. Vatandaş kendisi gidecek, anlaşacak, yapacak; belediyeler anlaşacak yapacak. Vatandaşın yetmediği yerde biz yapacağız ama çok büyük bir kısmını özel sektör yapacak.”

İLK OLARAK FAY HATTI ÜSTÜNDEKİ BİNALAR

“Vatandaşın canı önemli” diyen Bayraktar, “Bu ülkede deprem fay hattı var. Deprem olacaktır. Türkiye’yi depreme dayanıksız binalardan kurtaracağız. Bu nedenle kentsel dönüşüm yapılacak. Bizim önceliğimiz deprem fayı üzerinde olan şehirlerdir. İstanbul’da, İzmir’de ve Bursa’da kentsel dönüşüm müdürlükleri kurduk. Ama bizim esas olmazsa olmazımız vatandaşımızın rızası olan yerlerdir, hazırlıklı olan belediyelerdir. Hangi parti olursa olsun fark etmez. İstemeyen vatandaşları sonraya bırakacağız. Vatandaşımızı salaş yapılardan kurtaracağız” dedi.

Van’da da kentsel dönüşüme ağırlık verdiklerini ifade eden Bayraktar, “Van, yeniden doğdu. 18 bin konut yaptık. Etap etap bitiriyoruz. Van’da çevre yolu yapılıyor, Gürpınar’dan ilave su getiriliyor, enerji hatları yenileniyor. Toplamda 26 bin konut yapılıyor” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek evlerin enerji tasarrufu sağlayacağını da vurgulayan Bayraktar, “Enerji tüketimine 60 milyar dolar harcıyoruz. Yüzde 45’i ise binalarda kullanılıyor. Enerji tasarruflu binalar olacak. Yağmur suyundan tasarruf edecek, güneş enerjisi kullanacak, konforlu binalar inşa edilecek” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.