Başakşehir Belediyesi Bilgievleri söyleşileri, Altınşehir Bilgievi’nde gerçekleşen, Pedagoji Uzmanı ve Pedagoji Derneği Başkanı Mehmet Teber’in “Aile’de Çocuk Eğitimi” adlı söyleşisi ile devam etti. Mehmet Teber Başakşehir
Altınşehir Bilgievi’nde gerçekleşen söyleşi programında, çocukların hayata hazırlanmasında ailenin rolünün önemini vurgulayan Teber; çocukların birer emanet olduğunu ve hayatın karmaşıklığı içerisinde ailelerin üzerine düşen görev ve sorumluluklarına dikkat çekti.
“Çocuğumla Nasıl İlişki Kurmalıyım?”
Ailelerin, öncelikle kendilerine çocukları ile nasıl ilişki kurmaları gerektiği sorusunu sormalarının önemli olduğu vurgulayan Teber, Yaratıcı’nın aslında bizlere söylediği şudur ki; “Ben küçük bir varlık dünyaya getireceğim, belli bir aşamaya kadar kendini savunamayabilir, kendini çok iyi koruyamayabilir, bunu sana emanet ediyorum. O kendi hayatını çizdiğinde senin görevin biter”. Yani çocuklarımızın aslında sahibi değil, onların emanetçisi olduğumuzu unutmamalıyız, dedi.
“Yetiştirirken onlara karşı görevlerimizi unutmamalıyız”
Teber, “Çocuklarımızı yetiştirirken, onların hayata karşı sorumluluk kazanmalarında etkin rol oynarken, ebeveynler olarak bizlerinde yerine getirmekle yükümlü olduğumuz bazı görevlerimiz ve sorumluluklarımız var. Bunların başında bilmemiz gereken onların bizlere birer emanet olduğudur. Onlara sahip gibi görerek dilediğimiz gibi davranırsak yaklaşım hatalarımız olabilir. Kaybettiğimiz değerleri bizlere hatırlatma da yardımcı olurlar ve en önemlisi ise, çocuklarımızdan bir şey almaya onlardan bir şey öğrenmeye çalışmamızdır. Onları eğitirken bizlerinde kendimizi eğitmemiz gerektiğini, çocuklarımızla birlikte büyümemiz gerektiğini asla unutmamalıyız.” dedi.
“Onlara iyi bir şeyler vermeden önce zararlardan korumalıyız”
Çocukların birinci rol modeli anne ve babaları olduğuna değinen Mehmet Teber, “Günümüzde anne ve babalar çocukları zararlardan korumadan, faydalarını nakletmeye çalışıyorlar. İlk önce hastalığın zararlarından korumamız lazım ki daha sonra faydalarını çocuklarımıza daha rahat bir ortamda ulaştırabilelim. Hepimizin temel kaygısı, çocuklarımızı iyi bir birey olarak yetiştirmek. Ebeveynler olarak hayatımızdaki en büyük çabalarımızdan birinin bu olması gerekmekte. Peki çocuklarımıza iyi insan olma hususunu nasıl aşılayabiliriz? Öncelikle anne ve babanın iyi bir birey olması gerekir. Aile’de Çocuk Eğitimi
İyi insanlarla tanıştırmak ve ortamını doğru insanlardan oluşacak şekilde hazırlamak ise bir diğer önemli konu. Dersleri iyi-kötü olur, İş sahibi olur-olamaz hayat bir şekilde devam eder. Ama o sonuçta bir anne olacak ve iyi bir anne olabilecek mi? Bir baba olacak ve iyi bir baba olabilecek mi? Birine komşu olacak, iyi bir komşu olabilecek mi? Hayatında bulunduğu yerlerde iyilikle anılacak mı? Son zamanlarda dersler öyle önemli hale geldi ki.
Çocuklara hep ders, ders, ders derken, iyi insan olma vurgusunu hep atlıyoruz. Bugün baktığınızda Suriye’de kimyasal bombaları üretenler Kimya Mühendisleri. İyi insan olmadıktan sonra mühendis olması pekte bir şey ifade etmez ve vardığı yer topluma ve çevresine zarardan başka bir şey getirmez.” şeklinde konuştu.
Söyleşinin ardından katılımcılardan gelen çeşitli soruları cevaplayan Mehmet Teber, etkinliğe katılmaktan memnuniyetini dile getirerek sonlandırdı.