Göz sağlığına dikkat çeken uzmanlar yanlış güneş gözlüğü kullanımının ciddi sorunlara yol açabileceğini söylüyor. Nezihi Ün
Yaz aylarının gelmesi ve güneşin günden güne etkisini göstermesiyle vatandaşlar güneş gözlüğü takmaya başladı. Aksesuardan çok gözleri korumak için araç olan güneş gözlükleri, güneşin zararlı ışınlarını hafifleterek daha kolay ve rahat görmeyi sağlıyor.
Yanlış Güneş Gözlüğü
Ancak ucuza satılan ve uygun olmayan gözlükler, vatandaşlara yarardan çok zarar getiriyor. Uzmanlar, güneş ışınlarının cilde verdiği zarar gibi tıpkı gözlere de zarar verebileceğini söylüyor. Göz sağlığına dikkat çeken uzmanlar ayrıca, yanlış güneş gözlüğü kullanımının daha ciddi sorunlara yol açabileceğini söylüyor.
Nezihi Ün
Güneş ışınları gözlerde tümör oluşmasına neden olabilir
Eskişehir Özel Ümit Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nezihi Ün, güneş ışınlarının zamanla gözlerde tümör hastalığına neden olabileceğini söyledi. Dr. Nezihi Ün, “Güneş ışınları vücudumuza ve cildimize nasıl zarar veriyorsa, gözlerimize de o şekilde zarar veriyor.
Göz kapaklarında, konjonktivasında, gözümüzün renkli kısmını oluşturan iriste birtakım pigmental değişiklikler ve iyi huylu tümör oluşmasına neden olabilir. Bunların bir kısmı da zamanla kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Bir böyle yan etkisi var, ikincisi sağlık sektöründe çalışan kişiler daha çok bilir. Ultraviyole lambaların altında bir süre kalanların korneasında geçici de olsa yanıklar oluşmaktadır. Uzun vadede kataraktımızın hızlanmasına ve retinada sarı nokta hastalığının gelişmesinde neden oluyor” dedi.
Ultraviyoleden mümkün olduğunca korunmak gerek
Ultraviyole ışınlarından mümkün olduğunca korunmak gerektiğini aktaran Op. Dr. Nezihi Ün, gözümüzde pupilla olarak adlandırılan göz bebeğinin, güneş ışığına maruz kaldığında küçülerek, göze giren ultraviyole yoğunluğunu azalttığına dikkat çekti. Op. Dr. Ün ayrıca, yaşla beraber gözün merceğinde biriken ksantofil adlı bir pigmentin de doğal yoldan ultraviyole blokajında faydalı olduğunu idile getirdi.
Işınlar için en pratik çözüm güneş gözlüğü
Eskişehir Özel Ümit Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nezihi Ün, güneş ışınlarından korunmak için çeşitli yöntemler olduğunu ancak en pratik çözümün güneş gözlüğü olduğuna dikkat çekti. Gözlüklerde aranması gerek özelliklere de dikkat çeken Dr. Ün şöyle devam etti:
“Güneş ışınlarının bir görünen kısmı var. Bu kısım, 400 nanometreden, 700 nanometreye kadar çıkabilen bir kısım. Birde bunun altında olan 290’dan 400 nanometreye kadar olan kısım var. Güneş gözlüğü bu aralığı bloke etmeli, gözümüze girmesini engellemeli. Gözlüklerde de temel prensip, 400 nanometreye kadar olan ışınların hepsini bloke etmeli. Yüzde yüz ultraviyole blokajı, ultraviyole A-B blokajı yada UV 400 diye gözlüklerde yazar. Bir kere bu mutlaka aranmalı.
Elbette güneş gözlüklerinin bir markası olmalı. Avrupa standartlarına göre CE Belgesi olmalı. Yani gözlüklerin standardize edilmiş olması gerekiyor. Güneş gözlükleri gözümüze iyi oturmalı. Çok küçük bir güneş gözlüğünün pratik bir anlamı olmuyor. Çünkü önden, arkadan ve yandan bir şekilde ultraviyole gözümüze ulaşmış oluyor. Yani güneş gözlüğü gözümüze oturmalı, mümkün olduğunca önden arkadan ve yandan ultraviyole ışınları bloke etmelidir.”
Çocuklara uygun gözlük takılmazsa, küçük yaştan zarar görmeye başlar
Özellikle çocuklarda kullanılan uygun olmayan güneş gözlüklerinin zararlarında da bahseden Op. Dr. Ün, “Koyu renkli bir camın arkasında güneşi azıcık algıladığımız için pupilla büyük kalacaktır. Eğer bu gözlüğün sadece koyu renkli bir cam olduğunu ultraviyoleyi de bloke etmediğini düşünürsek büyük bir göz bebeğinden çok yoğun bir ultraviyole geçişine maruz kalınmış olacaktır. O yüzden güneş gözlüğü seçerken özellikle çocuklarda, mutlaka temel prensiplere uymak gerekiyor. Yüzde yüz ultraviyole blokajına dikkat etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Güneş gözlüğüyle de olsa direkt güneşe bakılmaz
Eskişehir Özel Ümit Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nezihi Ün, güneş gözlüğüyle de olsa direkt olarak güneşe bakmanın ciddi zararları olduğuna dikkat çekti. Op. Dr. Ün konuşmasını şöyle tamamladı: “Direk güneşe bakmak yada konusu değil, güneş gözlükleriyle de olsa güneşe bakmak gözde yanıklara ve ciddi görme kaybına neden olabilir. Güneşe direkt maruz kalınmasında, uzun vadede gözde ve kapaklarda güneş kaynaklı problemler olabileceğini düşündüğümüz durumlarda geç kalınmadan mutlaka göz hekimine başvurulmalıdır.”