Gayrimenkul alım satımından ortaya bazı masraf kalemleri çıkıyor. Bunlardan biri de tapu harcı. Peki tapu harcı nedir? Kimden alınır?
TAPU HARCI NEDİR?
Tapu harcı taşınmaz alım satım işlemleri sırasında vatandaştan tahsil edilen tapu hizmet bedelidir. Tapu harcı yaptırılmadığı taktirde tapu işlemleri gerçekleştirilemez. Tapu işlemlerini gerçekleştirebilmek için tapu dairesinden randevu alınmalı ve randevu saatinden önce tapu harcı yatırılmalıdır.
TAPU HARCI KİMDEN ALINIR?
Tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan alınır. Ancak bazı durumlarda taraflar kendi aralarında bu konuda ilgili anlaşmaya varabilirler. Tapu masrafı iki taraftan da alındığı için, ev alma planınız varsa hesaplamalarınıza tapu bedelini de eklemenizde fayda var.
TAPU HARCI ORANI NE KADAR?
Tapu harcı oranı dönemsel olarak değişebilen bir oran. Yakın zamanda Bakanlar Kurulu kararı ile binde 15’e çekilen tapu harcı, belirlenen sürenin dolmasıyla yeniden önceki seviyesine gelerek binde 20 ya da diğer bir deyişle yüzde 2 oldu. Bir örnek vermek gerekirse 300 bin TL tutarında bir ev almak istiyorsanız 6 bin TL tapu masrafı ödeyeceksiniz demektir.
Tapu Harcı Ödemesi Kime Aittir?
Tapu harcı, hem alıcı hem de satıcı farklı bir karar vermediği sürece, ortak olarak eşit miktarlarda ödenmesi gerekmektedir. Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2’si alıcı, yüzde 2’si satıcı tarafından ödenir.