Modern yaşam kalıplarının, ego tatmini için tüketime teşvik eden temellerini eleştirel bir gözle değerlendiren Sosyolog-Yazar Hülya Şekerci Başakşehir’de sevenleriyle buluştu.
Çağımızın büyük problemlerinden biri olan tüketim kültürüne dikkat çeken Hülya Şekerci bu bağımlılık üzerine önemli bilgiler verdi.
Sosyolojide artık tüketim kültürü, tüketim köleliği kavramları sıkça kullanılır olduk, diyen Şekerci: “ Tüketim köleliği derken de insanların tüketim konusundaki aşırılılıkları, insanları tüketime bağımlı hale getiriyor. Çağımız artık bağımlılıklar çağı. Mesela internet, yemek içmek, alış veriş derken tüketmek de bir bağımlılık oldu”dedi.
Şekerci, “Tüketim artık halk arasında bir hobi haline gelmiş durumda. Tüketimin asıl amacı bir ihtiyacı karşılamaktır. Ama çağımızda tüketmiş olmak için tüketiyoruz. Canımız sıkıldığı an kendimizi bir alış veriş merkezlerinde buluyorsak bu alışkanlıklarımızın değiştiğini gösterir. Firmalarında yaptığı yüksek indirimler bizim bu ağlara takılmamıza sebep oluyor” diyerek insanlar artık tüketmeden artık mutlu olamadıklarının altını çizdi.
İslam da tüketim nasıl işler
İslam da tüketmenin temeli, belirleyicisi ihtiyaçtır. Yüce Yaratan bizlere ihtiyaçtan arta kalanı infak etmemizi söyler. Fakat bizim ihtiyaçlarımızdan arta bir şey kalıyor mu? Sorusunu soran Hülya Şekerci: ”Bizim kültürümüzde maalesef ihtiyaçlar o kadar çeşitlendi ki artık ihtiyaç mı lüks mü olduğunun ayrımına varamaz olduk. Dolayısıyla insanların ihtiyaçları bitmeden çeşitleniyor. Biz Müslümanların ihtiyaçlarımızı bir kez daha sorgulayarak hayatımıza devam etmeliyiz. Çünkü dünyanın bir yerlerinde aç insanlar bulunurken bizlerin lüks tüketime son vermemiz gerekmektedir” dedi.