Toplumda diş sağlığı konusunda en çok merak edilen ve tartışılan konulardan biri 20 yaş dişi işlevi ve çektirmek ya da çektirmemek konusundaki bilgi kirliliği.
Neden yirmi yaş dişleri gömülü kalıyor ve çıkamıyorlar? Yoksa artık ihtiyaç mı yok? Neden diş hekimim çekmek istiyor?
Aslında yirmi yaş dişleri eski insanların diş dizisine bakıldığında sorun yaratmıyordu yani eski insanların diş dizileri daha düzgün ve yirmi yaş dişleri sorunsuz çıkmış ve dişlerde çapraşıklık gözükmüyordu, peki neden günümüzde böyle bir sorunumuz var?
Sorumuzun cevabının Beslenme alışkanlığında ve tüketilen gıdaların yapısında gizli olduğunu ifade eden Ortodonti Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Oğuz Öztoprak yirmi yaş dişlerinin günümüzde neden çekilmesi gerektiği konusuna açıklık getirdi.
20 lik dişlerin zararı var mı?
Öndeki dişte çürüğe neden olabilirler. İltihap oluşturup şiddetli ağrılara ve şişliğe neden olabilirler. Oluşan iltihap , kana karışıp ; kalp , böbrek , beyin , eklemler gibi organlara yerleşebilir ve hayati tehlike yaratabilir.
Eski insanların tükettiği lifli ve sert besinler yerine artık yumuşacık ekmekler, düdüklü tencerede pişen lokum gibi etler, krem peynir gibi gıdalar neredeyse dişlerde çiğnemeksizin tüketilebilen gıdalar ve doğal lifli besinlerin yerine fabrikasyon ürünler dişlerin iş yükünü hafifletiyor. Çalışmayan dişler hareket etmiyor ve aşınamıyor, bu nedenle 20 yaş dişlerine de arkada yer açılamıyor. Yer bulamadığı için çıkamayan ya da çarpık şekilde çıkarak çene yapısını bozan dişlerin çekilmesi de elzem hale geliyor.
Yirmi yaş dişlerinin çekilmemesi bazı riskleri de beraberinde getiriyor. ciddi eklem problemleri, ağız kokusu, ve kistler bu risklerden bir kaçı. Bu riskleri ortadan kaldırmanın yolu ise 20 yaş dişlerinin çene cerrahisi tarafından çekilmesinden geçmekte.