gaziemir çilingir denizli çilingir eskişehir çilingir sancaktepe çilingir sultanbeyli çilingir adana psikolog ankara psikolog antalya psikolog kayseri psikolog izmir psikolog mersin günlük kiralık ev konya günlük kiralık ev ankara günlük kiralık ev beylikdüzü günlük kiralık ev eskişehir günlük kiralık ev antalya günlük kiralık ev izmir günlük kiralık ev gaziantep günlük kiralık ev samsun günlük kiralık ev bursa günlük kiralık ev izmir temizlik şirketleri antalya temizlik şirketleri adana temizlik şirketleri mersin temizlik şirketleri ankara temizlik şirketleri adana klima servisi fethiye klima servisi bodrum klima servisi antalya klima servisi sultangazi klima servisi ankara kombi servisi esenyurt kombi servisi gaziantep kombi servisi aksaray kombi servisi esenyurt kombi servisi esenyurt masaj salonu antalya masaj salonu ankara masaj salonu diyarbakır masaj salonu elazığ masaj salonu van halı yıkama eskişehir halı yıkama çorlu halı yıkama beylikdüzü halı yıkama malatya halı yıkama antalya saç ekimi izmir saç ekimi istanbul saç ekimi ankara saç ekimi çankaya elektrikçi keçiören elektrikçi çayyolu elektrikçi esenyurt elektrikçi bursa burun estetiği izmir burun estetiği ankara burun estetiği antalya burun estetiği kayseri burun estetiği

Arabuluculuk sistemi ne kadar işe yaradı? - Kayaşehir İstanbul

9 Mayıs 2024 - 16:39

Arabuluculuk sistemi ne kadar işe yaradı?

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan zam anlaşmazlığı artık arabulucular sayesinde anlaşmayla sonuçlanıyor. Takriben 50 bin davanın arabuluculuk sayesinde ortadan kalktı.

Son Güncelleme :

07 Aralık 2023 - 13:47

Arabuluculuk sistemi ne kadar işe yaradı?

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan zam anlaşmazlığı artık arabulucular sayesinde anlaşmayla sonuçlanıyor. Arabuluculuk sistemi sayesinde takriben 50 bin davanın arabuluculuk sayesinde ortadan kalktığını görüyoruz.

Peki adliyelerdeki dava dosyaları ne durumda? Arabulucu Avukat Umut Metin merak edilenleri cevapladı. Metin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk 01 Eylül 2023’te zorunlu halde geldi.

Eylül-Ekim-Kasım aylarını yani geçen 3 ayı sayısal verileri ile değerlendirdiğimizde, arabuluculuğun kira sorunlarında yüksek bir başarı ürettiğini görüyoruz. Önemli bir anlaşma rakamımız var. Yüzde 70 anlaşma oranı yakalandı. Adliye dışı uyuşmazlık çözüm yöntemi ile her 10 arabuluculuk görüşmesinden 7’sinde anlaşma yakalayabilmiş olmak büyük bir oran.

KİRA SORUNUNA ARABULUCU ÇÖZÜMÜ! 3 AYIN BİLANÇOSU BELLİ OLDU

Tarafların belli bir konuda dava şartı olmaksızın ihtiyarı arabuluculuk yönteminde 11 ayda toplam arabuluculuk sayısı 622 bin. Bu şunu gösteriyor. Türkiye’de en az 1.5 milyon insanın kendiliğinden başvuru yaparak arabuluculuk ile anlaştığını gösteriyor. Artık adliyeler yerine adliye dışı el sıkışarak sorunları gidermek bir çözüm haline geldi.

‘30 BİN ANLAŞMA GERÇEKLEŞTİ’

Kira sorunlarında arabuluculuğun davayı engelleme işlevini yerine getirdiğini tecrübe etmekteyiz. İnsanlarımızın yıllar sürecek davalar ile uğraşması, zaman ve maliyet kaybı yerine arabulucular huzurunda anlaşmayı tercih ettiği görülmektedir. Arabuluculuğun kira uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelmesi üzerinden 3 ay geçti. Bu 3 aylık sürede 30.407 arabuluculuk anlaşması gerçekleşti. Anlaşmama sonucu açılan dava sayısı ise 13.217.

’50 BİN DAVA ORTADAN KALKTI’

Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk uygulamasında 3 ayı geride bıraktık. Geçen yılın rakamlarına baktığımızda 3 ayda açılması gereken dava sayısı 63 bin iken, bunun yerine 13.217 dava açıldı. Bu haliyle takriben 50 bin davanın arabuluculuk sayesinde ortadan kalktığını görüyoruz. Bu halde arabuluculuğun sorunları %70 oranında geride bıraktığı görülmektedir.

‘1 YILDA 622 BİN ANLAŞMA SAĞLANDI’

Dava şartı kapsamında olmayıp tarafların kendi isteğiyle arabulucu huzurunda yaptıkları arabuluculuk görüşmelerinde de çok yüksek bir anlaşma sayısına ulaşılmıştır. Bu sayı yılın son ayına (Aralık) girdiğimiz bu günlerde 622 bin sayısını bulmuştur. Bu haliyle ülkemizde takriben 1,5 milyon kişinin uyuşmazlığını arabuluculuk sayesinde el sıkışarak, karşılıklı rızalaşarak geride bıraktığı görülebilmektedir.

Belirtilen sayılar artık adliyeler yerine, adliye dışı uyuşmazlık çözüm yöntemlerini kullanarak uyuşmazlığı geride bırakmanın ülkemizde kabul görmüş bir kültür haline geldiğini ortaya koymaktadır. Bu durum barışçıl çözümlerden olan arabuluculuğun insanlarımızın zaten var olan kültür ve tercihlerine de uygun olduğunu teyit etmektedir.

ARABULUCU ÖRNEĞİ: EV SAHİBİ 13 BİN TL KİRAYI KABUL ETTİ

Dava devam ederken taraflar kira uyuşmazlığı konusunda anlaşabilirler. Mevcut bir davada kiracı 5 bin TL kirada oturmaktadır. Kira tespit davası şartları da bulunmakla taraflar arasında bir de dava devam etmektedir. Mülk sahibinin istediği yeni kira bedeli 15 bin TL’dir. Dava da 6 aydır devam etmektedir.

Dava sonunda karar verildiğinde davanın açıldığı tarihten itibaren kira bedelinin kiracı tarafından ödenmesi gerekir. Taraflar burada şunu yaptılar: 15 bin TL değil 13 bin TL’de anlaştılar. Mülk sahibi davayı açtığı tarihten itibaren kira bedelini istemedi. Arabuluculuk anlaşma tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeni kira bedelinde taraflar anlaştılar. Yani 5 bin TL’den 15 bin TL’ye çıkması yerine 13 bin TL’de anlaştılar. Dava da ortadan kalkmış oldu. Arabuluculuk sistemi

Arabuluculuk sistemi ne kadar işe yaradı?

İKİNCİ ÖRNEK: 3 AYDA BİR KİRA ÖDEMEDE ANLAŞTILAR

Taraflar arasında konuta ilişkin yıllık kira bedeli ödenmesine dair anlaşma yapılmıştı. İlk yıl kirası yıllık olarak ödendi, ikinci yıl kira yıllık olarak ödendi. Üçüncü yılda kira rakamı konusunda uyuşmazlık olmasa da kiracı 1 yıllık bedeli peşin ödemek istemiyordu, aylık olarak ödemek istiyordu. Taraflar kira ödeme zamanı için tekrar bir araya geldiler. Şöyle bir anlaşma yapıldı: Aylık olarak da mülk sahibi kabul etmiyordu. Kira bedelinin 3’er aylık bedel ile ödenmesi konusunda mutabakat sağlandı. Sadece bedele ilişkin değil kira ödeme dönemlerine ilişkin de bir anlaşma yapılması mümkündür.” Arabuluculuk sistemi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.