İstanbul’da açılan altıncı BİLSEM olan Başakşehir Bilim ve Sanat Merkezi üstün yetenekli çocuklara eğitim verecek.
Merkezi yerleştirme sınavı ile öğrenci kabul eden kurum, Başakşehir dışında Arnavutköy ve Sultangazi ilçelerinin öğrencilerine de hizmet verecek.
Her geçen gün eğitim kurumlarının sayısını ve kalitesini artıran Başakşehir şimdi de üstün yetenekli öğrenciler için bir eğitim yuvasına kavuşuyor. Kayabaşı Mah. Kayaşehir Bulvarı’nda No.34/1’de Güzel Sanatlar Lisesi, Ortaokulun bulunduğu kampüsün içinde hizmet verecek olan Başakşehir Bilim ve Sanat Merkezi 2016-2017 eğitim öğretim dönemi, ikinci yarıyıl da eğitime başlayacak.
Başakşehir Bilim ve Sanat Merkezi
Bilim ve Sanat Merkezi, örgün eğitim kurumlarına devam eden ve zihinsel alan, resim veya müzik alanında özel yetenekli olduğu uzmanlar tarafından tanılanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak için okul saatleri dışında destek eğitimi vermek üzere açılmış olan bağımsız bir özel eğitim kurumları. Bilsem, örgün okullara alternatif bir eğitim kurumu değil örgün eğitim kurumlarını destekleyici bir işlev görüyor. BİLSEM Başakşehir’de
Başakşehir Bilim Sanat Merkezi Müdürü Hüseyin Hilmi Akalın kurum ile ilgili şu bilgileri paylaştı, “Okulumuza nakil işlemleri başladı. Bilim Sanat Merkezi devletin bir kurumudur ve üstün yetenekli çocuklara hizmet vermektedir. İstanbul’da altıncı Bilsem, Başakşehir’de açılmış oldu. Bilim sanat merkezlerinde her atölye için bir sınıf varsa kurumun kapasitesinin sınırı yoktur.
Örneğin Bahçeşehir Bilsem’de şu an bin öğrenci sıkıntısız eğitim alabiliyor. Başakşehir, Arnavutköy ve Sultangazi ilçelerinin öğrencileri burada eğitim alabilecek. Bu üç ilçenin ortalamalarını aldığımızda her sene nakiller hariç 80-85 öğrenci eğitim almış. Başakşehir Bilsem’de benim her yıl 80-85 öğrenciye eğitim vermeyi öngörüyoruz.”
‘Bilsemler okul değil, merkezdir’
Bilsemlerin okul olduğunu düşünen velilerin bulunduğunu belirten Akalın, “Bilsem bir okul değildir, merkezdir. Öğrencilerimiz kendi okullarında eğitimlerine devam eder okul dışı zamanlarda buraya gelip, devletin belirlediği sınırlarda ders alabilirler.
Bu dersler test çözme üniversiteye hazırlık dersleri değildir. Bu özel çocuklarının yeteneklerini kaybetmemeleri için açılan kurumlardır. Bilsemlerde öncelikli olarak çocukların yeteneklerini ortaya çıkarıyoruz. Bu süreç iki sene sürüyor. Kurul veli ile beraber hangi derste uzmanlaşacağına karar veriyor. Lise sona geldiğinde ise proje grubuna dahil oluyor. O dersle ilgili projesini tamamlayarak mezun oluyor.”
Nasıl bilsemli olunur?
Hüseyin Hilmi Akalın, Bilsem’e nasıl dahil olunabileceğini ise şöyle özetledi, “Bilsemler sınavla öğrenci alan kurumlardır. Bu sınava bu sene ilkokul 1.2.3 sınıf öğrencileri katıldı seneye ise sadece 1 ve 2. Sınıfların dahil olabileceği bilgisi verildi, bakanlıktan. Sınava girecek öğrencileri ise sınıf öğretmenleri tespit ederek e- okul üzerinden başvurusunu yapabiliyor.
Her anne baba kendi çocuğunun üstün olduğunu düşünüyor. Fakat bu konuda en tarafsız tespiti yapabilecek olan sınıf öğretmenine bu yetkiyi veriyor, devlet. Bu başvuru sonucunda bir sınava giriyorlar, kazanırlarsa bir zeka testi yapılıyor. Bu testide geçerlerde Bilsem’de eğitim görmeye hak kazanıyorlar.”