Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Akademik Konsey Toplantısı İstanbul Wow Otel’de gerçekleştirildi. Kadir Topbaş Kanal İstanbul Hakkında Ne Düşünüyor?
Vakfa emeği geçenlere ödüllerini takdim eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yapılan yatırım ve hizmetlerle dünyanın merkezi haline gelen İstanbul’un belediye başkanlığını yürütmekten de büyük onur duyduğunu söyledi.
İstanbul’un tarihi dokusundan ve güzelliklerinden bahseden Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul bu kadar engin tarihinden dolayı gerçek anlamda barış ve hoşgörü kentidir. İstanbul’da, bir ülke özelliğinde zenginlik var. Bir ülke özelliğinde olduğunu hatırlatmak isterim. Ekonomik anlamda dünyanın odak noktasındadır” dedi.
İstanbul’a yapılan ulaşım, turizm, eğitim, spor, sağlık ve turizm alanında yaptığı yatırımlarla ilgili bilgi veren Başkan Topbaş, İstanbul’un dünyanın en iyi, en modern metrolarına sahip kenti haline geldiğini, metro ağının 2023 yılında 800 kilometreye ulaşacağını ifade etti. 2014 yılında İBB’nin yatırım bütçesinin yüzde 15 artacağını ve yatırımlarda öz kaynaklara ağırlık verdiklerini vurgulayan Topbaş, 29 Ekim’de Marmaray’ın açılmasıyla şehrin doğu batı aksında iki kıta arasında ulaşımın büyük oranda kolaylaşacağını kaydetti.
Taksim altgeçidi doğru bir proje…
Taksim Yayalaştırma Projesinin çok doğru bir yatırım olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Taksim altgeçidi dünyaya örnek gösterebilecek kadar kaliteli. Geçmişte orada metrodan çıkan insanlar karıncıların yeryüzüne çıkışı gibi yoğunluk oluştururdu. Trafikteki araçlar ve insanlar adeta birbiriyle yarışmaktaydı. Bugün İstanbul’da 3 milyona yakın araç var.
Yeni yollar ve alternatifler geçiş alanları, yayaya daha rahat hareket edecek imkanlar sağlamasınız. Taksim’de bu yaptığımız iş doğru, İBB Meclisi ve Koruma Kurul tarafından da onanmış bir projedir. Yüzeyde henüz bir şey yapmadık sadece beton döktük. Taksim’de yeşillendirme, kısmen ağaçlandırma, şehir mobilyaları ve zemin kaplaması çalışmaları yapılacak. Hatta çevre binalarının cepheleriyle ilgili çalışmalar var.”
Kanal İstanbul cesur bir yatırım…
Kanal İstanbul’un hükümetin önemli projeleri arasında yer aldığını hatırlatan Kadir Topbaş, “İstanbul Boğazı’ndan yılda 60 bin civarında gemi geçiyor. Bunun 17-18 bini tanker ve petrol taşıyor. İstanbul Boğazı SİT alanı olmasına rağmen, açık deniz kabul ediliyor. Boğaz’a radarlar için bir takım kuleler dikildi. Ancak dümen kilitlendiği zaman kuleler de bir şey ifade etmiyor. Boğaz’da ciddi sıkıntılar yaşanabilir.
İstanbul Boğaz’ından gemi geçişi bu kadar tehlike olmasaydı, böyle yeni bir kanal açmak gerekmezdi. Giderek artan petrol sarfiyatı, gemi taşımacılığın devam etmesi gibi gelişmeleri düşündüğünüzde İstanbul Boğazı’nı kurtarmak adına böyle bir adım atmak gerekliydi. Bu büyük bir cesaret gerektiren, gerekli bir yatırım. İstanbul’u kurtarmak adına böyle bir adım atmak gerekiyor” şeklinde konuştu.