Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM ’e Türkiye 350 firma ve 7 büyükşehir belediyesiyle çıkarma yaptı. Fransa’nın Cannes kentindeki fuarda, İstanbul Ticaret Odası’nın bu yıl iki katına çıkardığı Türkiye çadırında sergilenen dev İstanbul Maketi büyük ilgi gördü. Türk firmalarının yapıları ve İstanbul’un milyar dolarlık projeleri uluslararası yatırımcılara sergilendi.
Gayrimenkul geliştirme ve müteahhitlik hizmetleriyle dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye, bu yıl 16.’sı düzenlenen gayrimenkul fuarın MIPIM’e gerçek anlamda bir çıkarma yaptı. Fransa’nın ünlü kenti Cannes’te düzenlenen fuara, Türkiye’den bu yıl yaklaşık 350 firmadan 820 katılımcı ilgi gösterdi. Toplam 20 bin metrekarelik fuar alanının bin 700 metrakaresini Türkiye kaptı. 5 gün sürecek organizasyona 89 ülkeden 21 bin ziyaretçi gelmesi bekleniyor.
DEV ÇADIRDA TOPYEKUN TANITIM
İstanbul Ticaret Odası‘nın (İTO) öncülük ettiği Türkiye heyeti, katılımcı sayısının yanı sıra bu yıl daha geniş bir alanla MIPIM’da yer aldı. 2015’te 300 metrekarelik bir çadır kuran İTO, bu yılki çadır büyüklüğünü 685 metre kareye çıkardı. TOKİ ve Emlak Konut GYO gibi kamu kurumlarının yanısıra bu yıl İstanbul, Bursa, Konya, Antalya, İzmit, Balıkesir, Ordu, Hatay gibi büyük şehirlerden belediye başkanları, vali, milletvekili ve şehir planlamacıları da fuara büyük ilgi gösterdi.
İTO İSTANBUL’DAKİ MEGA PROJELERİ KONUŞTURDU
Geniş bir heyetle fuara katılım sağlayan İTO, dev maketiyle İstanbul’a dikkat çekti. İstanbul trafiğini rahatlatacak olan mega projelerin de ön plana çıkarıldığı İstanbul Çadırı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü, Avrasya Tüneli ve Körfez Geçiş Köprüsü gibi dünyada ilklerle ifade edilen projelerin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Çağlar, “Mega projelerle biriken mühendislik tecrübemizi doğru planlamayla dünyanın her ülkesine satabiliriz. Özellikle son beş yılda kazandığımız mühendislik yetenekleriyle yurtdışında birçok projeye imza atabiliriz” dedi.
Çağlar yaptığı konuşmada, MIPIM 2016’ya Türk inşaat ve gayrimenkul sektörünün mührünü vuracaklarını söyledi.
Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM’e İstanbul adeta çıkarma yaptı. Sadece konut sektörü ve projeler değil aynı zamanda ülkemizin dev projeleri de görücüye çıktı.
‘Tek yapmamız gereken tecrübemize sahip çıkmak’
Türk müteahhitlerin 2015 yılında 20 milyar dolar değerinde toplam 177 proje üstlendiğine işaret eden Başkan Çağlar, “Dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Avrupa’nın 2020’ye kadar olan altyapı ihtiyacı ise 2.2 trilyon dolar. Dünyanın en büyük 225 müteahhidi arasında 43 firmamız var. Çin’den sonra, dünyada ikinci sıradayız. Müteahhitlik şirketlerimizin yeni başarı hikayeleri yazmaları için gereken tek şey, insan kaynağımız ve birikimimize sahip çıkmak” dedi.
‘İNŞAAT 160 SEKTÖRÜ ETKİLİYOR’
İnşaat sektöründeki en küçük yavaşlama ya da canlılığın 160 sektörü birden etkilediğini belirten Çağlar, “İnşaat ve gayrimenkulün milli gelirdeki payı yüzde 15’e ulaştı.” dedi. 2015 yılında Türkiye’de yatırım yapan yabancılara yaklaşık 6 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığını kaydeden Çağlar, orta vadede 15 milyar dolar seviyesine çıkarılabileceğini vurguladı.
Türk firmaları projelerini anlattı
Özak GYO ,Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat, MIPIM fuarında yeni projelerini tanıttı. İstanbul Büyükyalı İstanbul adıyla hayata geçirilen yeni projede burada görücüye çıktı. Büyükyalı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, “Projenin konseptini zamansız bir mimari anlayışla, yüksek kalite standartları doğrultusunda tasarladık” dedi.
Akbalık, “Kazlıçeşme sahil şeridi, mevcut ulaşım altyapısı ve yeni eklenecek ulaşım projeleriyle İstanbul’un cazibe merkezine dönüşecek. kentin yeni ve en büyük ulaşım lokasyonu olma özelliğine sahip. Tüm metropollerde olduğu gibi yaşam, ulaşım yollarının kesiştiği noktalarda gelişir. Büyükyalı, Marmaray ve Avrasya Tüneli bağlantıları, 8 şeritli yeni sahil yolu, Atatürk Havalimanı’na yakınlığı, deniz, kara ve raylı sistemi bir arada sunmasıyla farklılaşarak bu dinamiği yakalıyor” ifadelerini kullandı.
Belediyeler yatırımcının odağında
MIPIM 2016’ya katılan büyükşehirlere yoğun ilgi gösteriliyor. Şehirlerin projeleri yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi “Kruvaziyer Limanı”, “Kaleiçi Yat Limanı”, “Boğaçayı ve Konyaaltı Sahili”nin yanı sıra spor ve yayla turizmine yönelik dev projelerle birlikte dünya film endüstrisinde yer almak için geliştirdiği projelerle katılımda boy gösterirken Balıkesir Büyükşehir Belediyesi “Bandırma Organize Sanayi Bölgesi”, “Ayvalık Kruvaziyer Limanı”, “Sarımsaklı Kıyı Plajı Düzenlemesi”, “Tuzla Önü Projesi ve Ayvalık Köprüsü” gibi pek çok projeyi sergiliyor. MIPIM
‘Teminat sorununu devlet çözer’
Sektördeki teminat sorununa işaret eden Çağlar, şunları söyledi: “Körfez ülkelerindeki ihalelerde müteahhidimiz teminat sorunu yaşıyor. Burada kâr oranları düşük ama rekabet fazla. Devletimiz bu işleri organize ederken, bilhassa teminat konusunda firmalarımıza daha fazla yardım edebilir. Çünkü artık yurtdışında münferit çalışma dönemi bitti. Devletimizle beraber iş yapalım ki ölçek kazanalım.”