Taşeron işçilerinin uzun zamandır beklediği haber Bakan Naci Ağbal’dan geldi. Plan ve bütçe komisyonunda konuşan Ağbal, taşerona kadro verilecek tarihi verdi. Peki, taşeron işçilere ne zaman kadro verilecek. İşte, dikkatleri üzerine çeken son dakika 2017 Taşeron işçiye kadro gelişmeleri…
‘Taşerona ne zaman kadro verilecek’ sorusu, plan ve bütçe komisyonunda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal‘dan geldi. Ağbal, taşerona kadro verilmesini düzenleyen yasanın yılbaşından evvel meclise geleceğini açıkladı. Peki, taşerona kadro ne zaman verilecek? İşte, taşeron işçilerinin merakla beklediği son dakika taşeron kadro haberi…
Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2018 yılına ilişkin Bütçe ve Kesin Hesap Kanunu Tasarılarının Geneli ile Sayıştay Tezkerelerinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayarak; taşerona kadro meselesinin sorulması üzerine önemli açıklamalarda bulundu ve tarihi verdi. Ağbal, aynı zamanda şeker fabrikaları ve işçilerin kadroya alınması hususuna da değindi.
TAŞERON YASASI YILBAŞINDAN ÖNCE MECLİSTEN GEÇECEK
Bakan Ağbal’a taşeron işçilere kadro verilmesi konusu sorulması üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Yasal düzenlemenin yılbaşından evvel olacağını söyleyerek, taşeron işçilerini sevindirecek açıklamasında, “Taşeron işçilerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Sayın Başbakanımızın ifade ettiği çerçevede yılbaşından önce bu yasayı Meclisten geçirmeyi planlıyoruz. Burada Bakanlar Kurulu bir model noktasında karar verdiği anda da hükümet olarak bunu sizlerle paylaşacağız.” ifadelerine yer verdi.
SON TAŞERON AÇIKLAMASI BOZDAĞ’DAN GELMİŞTİ
Taşerona kadro verilmesi konusunda yapılan son açıklama Bekir Bozdağ’dan gelmişti. Başbakan Yıldırım ile yapılan kapalı toplantıda taşeron işçilerin kadro sorununun niçin yıl sonuna kadar çözülmek istendiği sorusuna Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Bu işi yıl sonuna kadar çözmek istiyoruz. Aksi halde iş 2018 yılına kalırsa seçim yatırımı için taşerona kadro verdiğimiz iddia edilir. Onun için acele ediyoruz” sözleriyle yanıt vermişti.
ŞEKER FABRİKASI İŞÇİLERİNE KADRO VERİLMESİ
Taşeron işçilere kadro verilmesinin yanında şeker fabrikalarında kadrosuz çalışan işçilere ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. ‘Şeker fabrikaları benim gözbebeğim.’ diyen Ağbal, en kısa zamanda çalışmaları hızlandıracaklarını belirterak açıklamasında,
“Şeker fabrikalarındaki işçilerimiz büyük bir özveriyle o fabrikalarını ayakta tutuyorlar. Bununla ilgili hükümet olarak, hem şeker piyasasının hem şeker fabrikalarının hassasiyetini biliyoruz. Bu konuda mutlaka gerek işçilerimiz, gerek sendikalarımız, gerek yerel paydaşlarımız hep beraber istişare ederek, şeker fabrikalarının daha da büyümesi, yatırım imkanının artırılması için gerekli çalışmaları yapacağız. Tabii özelleştirme de yapacağız ama burada bütün hassasiyetleri dikkate alarak çalışma yapacağız. (Kadrosuz işçiler) O konuda beraber çalışıyoruz zaten. Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğümüz bir çalışma yaptı, işçi arkadaşlarımızla da sendikadaki arkadaşlarımızla da görüşüyoruz. Zamanı gelince arkadaşlarımızın beklentileriyle ilgili olumlu adımları atacağız.” sözlerine yer verdi.
TAŞERONA KADRO İLE İLGİLİ SON AÇIKLAMALAR;
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Hükümetimiz sözünü yerine getirecek”
“AK Parti hükümetleri bugüne kadar hangi sözü verdiyse yaptı. Bu konuda hükümetimizin verdiği sözlerden birisidir, programımızda yer almaktadır. Bakanlar Kurulumuzda daha önce defalarca görüşüldü. Bazı konularda ilave çalışma yapılması talimatı verildi ve bu çalışmalarda son noktaya geldi. İnşallah yeni yıla kadar veya en geç yeni yılın başında bu konuda atılması gereken adım atılacaktır.”
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 16 Ekim 2017 tarihli taşerona kadro açıklaması;
“Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) taşeron konusunu bir daha konuşacağız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bizim çalışmalarımızı beraber ele alacağız. EKK taşeron ile ilgili bir çerçeve oluşturacak. Sonra biz bu oluşturulan çerçeveyi Bakanlar Kuruluna taşıyacağız. Hükümet olarak oturacağız, karar vereceğiz. Taşeronun kamuya alınması ‘aldım’ demekle olmuyor. Bunun birçok parametresi var.
Kapsam, istihdam statüsü ne olacak, geçiş süreci düzenlemeleri ne olacak? Buradaki taşeron firmaların durumları ne olacak? Birçok parametre var. Biz, Çalışma Bakanlığı ile farklı alternatifleri masaya getireceğiz. Her bir parametre ile ilgili değerlendirmelerimizi yapacağız. Bir taraftan çalışanlarımızın kamuya geçişinin en uygun koşullarını oluştururken, bir taraftan da kamu maliyesi ve kamu hizmet sunumu açısından da bu sistemin en elverişli olmasının yolunu açacağız. Şu ana kadar belediyeler de dahil olacak şekilde teknik çalışmalar yürüdü. Farklı kurumlarda farklı statüler, farklı çözümler var. Bunu da EKK’da ve Bakanlar Kurulunda konuşacağız.”